24 Haziran 2009 Çarşamba

Astyra Antik Kenti?/Güre-Edremit Körfezi

Edremit ilçesine bağlı Güre beldesinde 2006 yılında başlayan arkeolojik kazılar, bu sezon da devam ediyor. 25 Haziran'da başlayan kazılarda bu yıl özellikle antik ılıcaya ağırlık veriliyor.
Güre, Astyra Antik Kenti? ve Ilıcası



Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Ahmet Yaraş'ın başkanlığında sürdürülen kazıda, değişik üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerden oluşan 15 kişi ve yakın çevre köylerden 20 işçinin çalıştığı açıklandı. Doç. Dr. Yaraş, Güre'de kültürel varlıklarının olmasının belde için çok büyük kazanç olduğunu vurguladı. Modern ılıca tesislerin hemen yanında ortaya çıkartılmaya başlanan antik kalıntıların, zaten var olan sağlık turizmini, kültür turizmi ile destekleyeceği ve bundan böyle bölgeye gelen ziyaretçilerin antik eserleri da görebileceği ifade edildi. Büyük olasılıkla Güre Ilıcalarının ASTYRA olabileceği belirtiliyor.


Yaraş, Almanya'da Baden Baden, Badenweiler ve İngiltere'de Bath gibi tarihsel kalıntıların modern ılıcalarla birlikte ziyaretçilere hizmet verdiklerini söyleyerek, "Diğer belediyelere örnek olan bu görüş, zaman içinde daha iyi anlaşılacaktır. Ilıca ile birlikte Astyra antik kentinin bulunması Güre için çok önemlidir. Bölgede yoğun define avcılığı da bu çalışmalarla asgariye indirilecek. Çalışma bölgemizde bugüne kadar seramik, metal ve cam eserlerin yanı sıra 50 civarında sikke bulundu. Eserler, konservasyon ve restorasyonu tamamlandıktan sonra müze uzmanlarına teslim edilecek. Daha uzun süreli ve yoğun çalışılabilmek için sponsor arayışı içindeyiz" diye konuştu.


Güre sınırı içinde tescil edilmesi gereken en az on yerleşmenin daha bulunduğu bildirildi. Ayrıca antik kaynaklara göre Astyra yerleşiminde bir "Astyrene Artemisi" tapınağı olduğundan söz edilir..
Geoghraphika'nın yazarı Amasya'lı Strabon ASTYRA için şunlar yazıyor;
ayfa 148: Vaktiyle Lydia'lılara tabi olan Adramyttion yakınındaki topraklar şimdi Mysia'lılara aittir. Adramyttion'da Lydia'lı kapısı adında bir kapı vardır; söylediklerine göre kent Lydia'lılar tarafından kurulmuştur. Komşu ken Astyra ' nın Mysia'lılara ait olduğu söylenir. Biz zamanlar burası küçük bir kasabaydı ve burada kutsal bir alanda Astyrene Artemis'inin tapınağı vardı. Bu tapınakla birlikte burada yapılan ayinleri de yakın komşuları olan Antandros'lular yönetirdi. Burası eski Khrysa'dan 20 stadion uzaklıktadır ki buranın da tapınağı bir kutsal alandadır; Akhilleus'un tahkimatı da buradaydı.

Sayfa 149: Astyra yakınında, kayalık bir kıyıya ağzı bulunan ve çok derin Sapra adında bir göl vardır. Andeira'nın aşağısında, "Tanrılar Anası"(Kybele) Andeirene'ye tahsis edilmiş bir tapınak ve Palaia diye adlandırılan ve Andeira'dan 130 stadion uzaklıkta bulunan bir yerleşim vardır.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder