9 Kasım 2009 Pazartesi

Thebe/Thebai Antik Kenti/Havran/Tepeoba/Kumluca-2

Definecilerden Sonra Madenciler Devraldı

İlyada destanında ormanlık Plakos eteğinde "Yüksek Kapılı Thebe" olarak adlandırılan kentin yeri her zaman tartışma konusu olmuştur.Adramytteion Thebai olarak da bilinen yerleşim,bugün Edremit ovası olarak anılan ovayı da içermekteydi.Yani Thebe kenti ve Thebe ovası vardı.Bir tarafında antik İda (Kaz Dağı)bir tarafında daantik Madra Dağı'nın arasında yer alan,günümüzde de bereketli tarım topraklarıile ünlü bir ova.Antik Euenos (Havran Çayı) ırmağının suladığı topraklar ve ovanın yeri belli amaTHEBE kenti kalıntıları nerede?

M.S 2.yy. ın ikinci döneminde para basıldığına göreşehir bu dönemde de varlığını sürdürmüş olmalı. Amasyalı Strabon tıpkı yakındaki bir diğer Edremit Körfezi kenti olan Kisthene (Gömeç/Güney Ayvalık Kız Çiftliği) gibi Thebe kentinin de kendi döneminde ıssızlaştığını ve terk edildiğini anlatmış. Bunun nedenini de bu bölgedeki kış sellerine bağlamış.
Thebe kentinin yerinin saptanması konusunda gezginler ve araştırmacılar Edremit,Havran çevresinde araştırmalar yapmışlarsa da çelişen sonuçlara ulaşmışlar.Thebe antik kentinin lokalizasyonu konusunda Alman araştırmacı Josef Stauber'in görüşüne göre, kent Edremit'in kuzeyinde bulunan paşa dağı civarında Dereli Köyü yakınlarında bulunmaktadır.Stauber bu çevrede tespit ettiği mermer sütun, sarnıç,keramik parçaları ve küçük bir ortaçağ kalesi kalıntılarınıa dikkat çekiyor. Ancak kentin yeri başka araştırmalara göre Havran'a bağlı Kumluca mevkiinde ve Tepeoba köyünde. Bu görüş yörede araştırmalar yapan Prof.Dr Engin Beksaç tarfından da doğrulanıyor.Kumluca mezarlığında çok ilginç kalıntılar var.Thebe Kent ismi ile Tepeoba Köyü adı arasındaki benzerliğin de çok ilginç olduğunu belirtmek gerek. Thebe kalıntıları, tarihin gelinen bu aşamasında daha geniş bir araştırmayı bekliyor.

Fıstık çamlarınınaltında bilimsel araştırmaları beklemesi gereken Thebe kalıntıları,defineci teröründen sonra şimdi de madenciler tarafından umursamaz bir şekilde yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya... Muhteşem kalıntılarıyla Efsanevi Thebe Kenti, şimdi Kumluca'da uluslararası maden şirketlerinin kıskacında...Buranın bir orman arazisi olduğu belirtilen raporda arkeolojik verilere hiç değinilmemiş. Bilimsel araştırma bekleyen kent,şimdi yok olma tehlikesi yaşıyor.

Ressam Araştırmacı Erkmen Senan.


Kaynak:
Aktüel Arkeoloji Dergisi Ekim 2008 Sy:48-49
http://www.aktuelarkeoloji.com/indexflip.php



























Thebe Antik Kenti/Havran/Tepeoba/Kumluca'da BAKIR ARAMA SONDAJ KUYULARI



Aigai'den kazı öncesi ve sonrasından fotoğraflar