16 Temmuz 2011 Cumartesi

Dikili ve çevresi, Deliktaş, Katıralan, Zindancık ve Hatipler Kalesi


Deliktaş
Kaya merdivenler
Kaya oyma küçük oda
Deliktaş'taki zindan
Deliktaş'ın kayaya oyma mezarları, lahitleri
Deiktaş Kaya mezarları





İZMİR (İHA) - Kültür Bakanlığı'nın izniyle, Almanya Münih Üniversitesi'nden bir ekibin çok sayıda Türk uzmanın da katılımıyla birlikte gerçekleştirdiği arkeolojik yüzey araştırmaları yapan ve Aterneus antik kentinin tarihçesi ile ilgili Dikili'de konferans veren Arkeoloji ekibi araştırmaya devam ediyor. Aterneus Kentinin Proje sorumlusu Prof. Dr. Martin Zimmerman, Proje Görevlisi Dr. Güler Ateş, Kültür Bakanlığından görevli Arkeolog Ertan Yılmaz Deliktaş köyünde Zindancık ve Katıralan köyünde Hatipler Kalesinde yüzey araştırmaları yaptılar. Çalışmalara Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü de destek vererek katıldı. Araştırma ekibi Deliktaş'ın Zindancık denilen yerinde ve buradaki eski kaya mezarlarının bulunduğu yerde bolca araştırma yaptı. Aterneus Kentinin Proje sorumlusu Prof. Dr. Martin Zimmerman burayı çok beğendiğini ifade ederek kalıntıların fotoğraflarını çekti.
İLK DEFA BİR ARKEOLOG ELİ DEĞİYOR
Daha sonra Katıralan köyünün yakınlarında bulunan Hatipler kalesine gidildi. Helenistik dönemden kalma düzenli konmuş kesme taşlardan oluşan örme duvarlara hayran kalan ekip buradaki araştırmalarında M.Ö 2000'li yıllara dayanan çanak, çömlek parçaları topladı. Araştırmaya katılan Dikili'deki Aterneus Antik Kentinin Proje görevlisi Dr. Güler Ateş bu bölgenin hiçbir resmi kaynakta bulunmadığını ifade ederek "Dikili olağanüstü ve Arkeolojik açıdan çok zengin bir bölge. Daha önce çok detaylı araştırma yapılmamış. Halk arasında Hatipler Kalesi denilen yerde çok güzel bir yer. Harika bir manzaraya sahip ve dağın eteklerinde bulunan yerleşim kalıntıları çok düzenli. Antik dönemde bu kenti çok güzel bir yere kurmuşlar. Ancak bu kent hiçbir resmi kaynakta geçmiyor. Belki de buraya ilk defa bir Arkeolog eli değiyor. Bu sebeple de çok mutluyuz" dedi. Ateş "Biz burada araştırma yaparken Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün de bu araştırmalara katılması bizi çok mutlu etti. Arkadaşlarımız Dikili tarihine çok duyarlılar. Bizim gibi bilimsel araştırma yapan ekiplere desteklerini ve duyarlılıklarını sürdürmeleri Dikili Antik tarihinin aydınlatılmasına hız verecektir" dedi.
ARKELOJİ MERAKLILARINININ ZİYARETİNE AÇILABİLİR
Kültür Bakanlığından görevli Arkeolog Ertan Yılmaz'da "Aterneus Antik Kenti, Katıralan köyü Hatipler Kalesi ve Deliktaş köyündeki Zindancıkta Kültür Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yapılırsa buradalar Antik tarih meraklılarının ziyaretine açılabilir. Arkeologlarımız buranın tarihini meydana çıkarıp buraları tabelalarla destekleyip plan ve projeleri ile deşifre edebilirler. Buraları ile ilgili hazırlanacak broşürlerde tur operatörlerine dağıtılarak turizme açılabilir" dedi. Zamanında Aristo'nun da burada yaşadığını bu şehirde düşünür ve filozofların yetiştirildiğini tekrar vurgulayan Yılmaz; "Gazete haberlerinde Dikili'deki kültürel etkinlikleri, sosyal faaliyetleri sık sık okuyoruz. Aterneus'un Antik çağdaki insanlarının kültürünün genetik olarak Dikili halkına geçtiğini düşünüyorum" dedi.


            



Heybeliada: Pefkolimano'dan Çam Limanı'na