23 Mayıs 2011 Pazartesi

Tenedos/Bozcaada Yeni Kale Kalıntıları






Yeni Kale'nin deniz tarafından ve Bozcaada Kalesi'nin bulunduğu alandan, uzaktan ve tepedeki görünüşü...
Evet hemen Rum mahallesi'nin arkasındaki tepeden görünen YENİ KALE Kalıntılar alanına kaldığımız Akdeniz Pansiyon'un terasından bakarken hemen ulaşacağımı sanmıştım. Ama yine öyle olmadı. Oldukça dik bir yamaçtı ve üstü yoğun bir makilik ve çalılarla, otlarla kaplıydı. Yarım saatte yukarıya belli bir bölgeye ulaştım, hava da mayıs ayına göre oldukça sıcaktı. Ama tepede bir genel Bozcada fotografı çektim. Sonrasında yoğun çalılığın arasından çıkarken bir poz daha çekeyim derken, bir baktım ki makinamın çantasının fermuarını kapatmayı ihmal etmişim, fotograf makinam düşmüştü... Fena bozum olmuştum, makinada hafızada o güne kadar çektiğim fotolara mı yansaydım, makinaya mı? Tepeye ulaştığımda Yeni Kale'yi görecektim ama fotograflarını çekemeyecektim. Hemen Emelcim'i cep telefonumdan aradım, Emel pansiyondaydı, düşürdüğümü söyledim, çok üzüldü, dön istersen dedi, ve ben geldiğim yamaçtan aşağıya doğru inerek umutsuzca aramaya başladım, yoğun çalılık arasında nasıl bulabilirdim? Fakaaaat bir mucize gibi o yükselen bitki örtüsü arasında bir anda makinamı bulmuştum, o anki sevincimi nasıl anlatayım?
Emelcim'i tekrar aradım ve o sevincimi paylaştım.
İşte gördüğünüz bu fotograflar bu maceralı araştırmanın sonucunda çekilmiştir.


TENEDOS /BOZCADA YENİ KALE KALINTILARI

Tenedos/Bozcaada'nın Yeni Kale mevkiinde geç dönem bir Osmanlı Kalesi yer almaktadır.. Köşelerde büyük bloklar içinde moloz taş ve harç karışımı ile yapılmış 110cm. kalınlığındaki sur duvarları yer yer zemin seviyesine kadar yıkıktır. Korunan kısımlarda surlara açılmış dar mazgal pencereleri vardır. Çokgen planlı kalede kuzeybatıya bakan kemerli kapısı ile 4.60X3.1 cm. ölçülerinde duvarları sıvalı tonozlu bir mekan yer almaktadır. Kalenin bulunduğu tepede Grek ve Roma çağına ait seramik parçaları , pişmiş toprak figürin parçaları ve iki adet Osmanlı pipo parçası gözlenmiştir. Kalenin kuzeyinde bir mezara ait olabilecek kalıntılar ile doğusunda gözetleme kulesi olabilecek küçük bir mekan tesbit edildi.
Alıntı: BOZCAADA-TENEDOS ARAŞTIRMALARI 2002: Ali Yalçın Tavukçu, Cevat Başaran, Zerrin Aydın Tavukçu, Ertan Küçükefe...(21. Araştırma Kazı Toplantıları 2. cilt...
Yeni Fotograflar hazırlanarak yüklenecektir.















Tenedos/Bozcaada'da eski Yel Değirmenleri