7 Mart 2009 Cumartesi

Kadıköy, Khalkedon Kalıntıları

6 yorum:

  1. Konuyu böleceğim ama günümüzde "boğa" nın olduğu köşede bulunan lahitleri hatırlıyorum. Çocuktum, babam apar topar evden çağırtmıştı. Cürufun arasından pek çok gözyaşı şişesi görülebiliyordu.

    Eski bir mezar alanı olarakta günümüzde Natilus AVM'nin olduğu günümüzde pek adı bilinmeyen Sarayardı bölgesi geçmekte.

    YanıtlaSil
  2. Evet...Bora..Boğa'nın olduğu bölgenin de Khalkedon nekropolü olduğu belli..1987 yılında Altıyol'da yapılan kazıda M.Ö 6. yüzyıla ait kireç taşı bir podium ile yanında kireç taşından yapılmış mezarlar bulunmuştu. (KAYNAK:Alpay Pasinli-İstanbul Arkeoloji Müzesi,Akbank yayını)

    YanıtlaSil
  3. merhabalar,
    ben arkeoloji öğrencisiyim ve khalkedon hakkında bitirme tezi hazırlıyorum..khalkedon kuruluşu,tarihi kaynakları,kent planı,nekropol ve buluntularını araştırıyorum fakat tam olarak nerden başlayacağımı bilemedim.eğer ulaşabileceğim kaynaklar hakkında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim..

    YanıtlaSil
  4. Değerli Derinn; henüz okudum iletinizi...Yukarıda değindiğim gibi çok yoğun bir arkeolojik kaynaktan bahsetmek olası değil, ama işte İstanbul Arkeoloji bölümündeki Khalkedon bölümüne bir gidiniz derim, Khalkedonla igili yerli, yabancı kaynakları size bir toparlayayım, elimden geldiğince buraya yüklerim...Ne dersiniz? Sizinle bilgiyi paylaşabilirsem ne mutlu bana..
Sevgi ve saygıyla..Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  5. Değerli Erkmen Senan;cevap gelmeyince iletimi görmediğinizi düşündüm.Ben de şehir dışındaydım.Elbette ki göndereceğiniz her bilgiden faydalanacağım için yüklemenizi çok isterim,benim için çok değerli..Bu arada ben de boş durmmadım,İst. Arkeoloji Müzesine gittim ama Khalkedon hakkında çok az türkçe bilgiye ulaşabildim.Araştırmalarıma devam ediyorum ve türkçe kaynaklara ulaşmaya çalışıyorum.Gönderilerinizi bekliycem.İlginize teşekkürler..Saygılar..

    YanıtlaSil
  6. Natilus'daki kazı yerine bugünlerde bir gitmeyi düşünüyorum.Yeldeğirmeni ve mezarlığı da çok ilginç bir bölge. Khalkedon o kadar büyük bir kent izlenimi veriyor ki, farklı yerlerde nekropol alanları ve lahitler çıkması da çok ilginç.

    YanıtlaSil