7 Mart 2009 Cumartesi

Heybeliada, Süslü Mezar, Kangelaris Ailesi Anıt Mezarı






KANGELARİS AİLESİNİN ANITSAL MEZARI, Heybeli Halkı buraya SÜSLÜ MEZAR diyor..

İngiliz mezarı denmesinin nedeni de 19. yüzyılda Büyük Britanya imparatorluğunun Gemlik Konsolosluğunu yapan ve zengin bir insan olan Spiridon Kangelaris tarafından 4 ağustos 1865de ölen eşi Sevasti için yaptırılmış.
Bu bilgileri Orhan Türker'in kitabından öğreniyoruz.. (Halki'den Heybeli'ye-Sel yay.)
Sekizgen bir plan üzerine tuğla ve demir kullanılarak neo,gotik tarzda yapılmış güzel bir anıt...Ama gene çok bakımsız bir mezbelelik halindeydi ben son gördüğümde..Mermerler İtalya'dan getirilmiş, mezar bölümü ve mezarın üstünde de Rumca kitabeli bir mezar bulunuyor..
Anıtın bir yüzünde Karı-koca Kangelerislerin profil rölyef portreleri, diğer üç yüzünde de değişik tiplerde üç melek kabartması var..
Gotik pencereleri bulunan mozolenin içi mavi renk ağırlıklı kalem işleriyle süslenmiş, ancak bu süsler çok zarar görmüşe benziyor..Kangelaris'de 1868de Karısının yanına buraya gömülmüş..Sonra mezar sahipsiz kalmış..Sonra bu güzel anıtsal mezar bakımsızlıktan viraneye dönmüş, yoldan geçenlerin çevresini açıkhava tuvaleti olarak gördüğü müstesna yerlerimizden biri olmuştur..
Bu yetmemiş içindeki demirler çalınmış (Altın aradığını sanan defineci tarih ve kültür yıkıcıları buraya da yetişmiş anlaşılan, ada da bile çalıp çırpıyorlar)Vitray camlar kırılmış, mermerler çatlamış, yapımından 137 yıl sonra çatısı ve sekizgen planlı duvarları çökmüştür...2010 KÜLTÜR BAŞKENTİ! İSTANBUL'dan Heybeliada'da bir önemli eserin bugünkü manzaray-i umumiyesi...























1 yorum:

  1. Çocukluğumdan beri burası bu şekilde bir görünüme sahip. Şafak denen askeri gazononun yolu üzerinde olması nedeniyle kimi zaman içinde dolaşılması problem olurdu. Zaten yakınlarında askeriyenin içerisinde Bizansın son kilisesi deyer almakta.

    YanıtlaSil