23 Temmuz 2011 Cumartesi

Khalkis/Çıplak Ada-Ayvalık


"Ayvalık ve çevresinde tatlı suyu bulunan ve aynı zamanda antik ismi (KHALKİS) ile bakır madenini getiren ÇIPLAK ADA'da yapılan araştırmada, adanın güneydoğusunda tepe üzerinde olması muhtemel küçük bir askeri yapının izleriyle birlikte, kuzeyde tepenin uzantısında ve batı tarafında koyun ardında çok sayıda Roma ve Bizans keramiğine rastlanırken, küçük Castrum benzeri yapının bulunduğu tepenin güneydoğusunda gri mat Aeol keramikleri arasında parlak gri açkılı bir Minyan tipi trifoil ağız parçasına rastlandı. Ayvalık iç limanına girişi denetleyen boğazdaki yapının durumu kadar, bu bölgedeki Aeol keramikler de ilginçti."
Ayvalık ve tüm Edremit Körfezi çevresinde bilimsel yüzey araştırmaları ve kazılar gerçekleştiren Prof.Dr. Engin Beksaç 17. Araştırma sonuçları toplantısı'ndaki makalesinde bu araştırmalarını kaleme almış.
Ada'nın ismi İstanbul Priknkipo'lardan Heybeliada ile adaş, görünüyor, KHALKİS, CHALKİS, HALKİ...
Çıplak Ada 9.147 metre çevre uzunluğuna sahip Ayvalık Adaları'nın en büyük adalarındandır. Eskiden kavun ve karpuz yetiştirilen , incir ağaçları olan ada'da şimdi balıkçı barınakları var.