16 Ağustos 2011 Salı

Çallı Köyü-Burhaniye'de ıssız bir köy







ÇALLI KÖYÜ
Burhaniye'nin doğusuna düşüyor. Kent merkezine 9km. uzaklıkta. Börezli ile Kuyucak arasında kalıyor. Önceleri 73 kişilik nüfusu vardı, şimdi 5 yaşlı aile yaşıyor. Börezli, Fuğla Tepe gezimizde rastladık ÇALLI'ya. Gerçekten kimsecikler yoktu, terkedilmiş, Antik MADRA dağının yükseltilerinin yamaçlarında yer alan ilginç evleri ve sokaklarıyla dikkatimizi çekmişti.
Bu geziye artık aramızda olmayan ama kalplerimizde yaşayan dostum Tur Rehberi MUSTAFA HALMAN'la katılalı yıllar olmuş, yukarıda yüklediğim fotografları işte bu gezide ve 2004 yılında çekmiştim. Ve yıllar sonra da aşağıdaki haberi okudum.
Balıkesir'in Burhaniye ilçesine bağlı Çallı köyü yaşanan göçler yüzünden hayalet köy haline geldi. Yaklaşık 40 yıl önce 250 hanenin bulunduğu köyde yaşayan aile sayısı 5 e düşerken öğrenci yüzünden kapanan okul da harabe haline geldi.

İlçeye 9 kilometre uzaklıktaki Edremit Körfezi manzaralı Çallı köyü yıllardır yaşanan göçler yüzünden hayalet köye döndü. Köydeki çok sayıdaki toprak damlı ev kullanılmadığı için yıkılmış. Komşuların ovada bulunan Kızıklı ve Börezli köylerine taşındıklarını belirten 39 yaşındaki Cemil Özen, köyde yıllardır düğün yapılmadığını söyledi.

ERKMEN SENAN