2 Mart 2010 Salı
Süreyya Paşa Plajı ve Bakireler Mabedi
BAKİRELER MABEDİ/TEMPLE DE VİERGES eskiden kıyıdaki kayalıkların üstünde tüm görkemiyle görünürdü, plaj müdavimleri oraya denizden yürüyerek veya yüzerek ulaşır, güneşlenir, gölgesinden de yararlanır, mola verirlerdi, şimdi karaya çekilmiş durumda , Migros'un yanında, hüzünlü, iyice karadan uzaklaşan denizdeki eski yerini trafikte akan son model arabaların, doldurulan betonların, kabloların, arasından seyretmeye çalışıyor. En arkada ufuk hattında Kınalıada/Proti aynı yerinde bin yıllardır Süreyya Plajına'da göz kırpıyor.
Bir alıntı da yukardaki eski fotograflarını da yüklediğim Değerli Araştırmacı ve Demiryolu Emekçisi Arkadaşımız Sevgili Tugay Kartal'dan;
Süreyya Paşa'nın (İlmen) Küçükyalı Deresi'nin Marmara Denizi'ne döküldüğü alanda, vakti zamanında sebze meyve yetiştirdiği çiftliğinin yerine yaptırdığı Süreyya Plajı zamanının İstanbul'da benzeri bulunmayan bir tesisi idi. Plaj açıldıktan sonra halkın rahatça buraya ulaşabilmesi için TCDD idaresinin desteği ile bir peron yapılır ve yaz aylarında banliyö seferleri burada 1 dakika durmaya başlar. Daha sonraki Vali Lütfü Kırdar plajı ziyaret eder, çok etkilenir ve plajın asfalt bir yol ile Bağdat Caddesine bağlanmasını sağlar. Plaj İstanbul ve Avrupa'da benzeri olmayan çağdaş bir şekil alır. istasyonun çevresinde gelişen semte de adını bu plaj vermiştir. 20 Haziran 1939'da başlanan Süreyya Plajı'nın inşası, İkinci Dünya Savaşı yüzünden kesintiye uğramış, tamamlanması ise 1946'yı bulmuştur. 80 tane birinci sınıf soyunma odası, 200 soyunma kabini ve 42 odalı moteliyle İstanbul'un gözde tesislerinden biri idi.
Süreyya Plajı, 300 metrelik kıyısı, ılık denizi ve ince kumuyla yaz aylarında yalnız çevre sakinlerini değil, bütün İstanbul'luları çekerdi. Plajın simgesi ise kıyıdan 50 metre kadar uzaklıkta, denizin ortasındaki kayalar üzerine 1953 yılında yapılmış Bakireler Tapınağı'dır. Eski Yunan mitolojisinde evlenmek isteyen genç kızların Bakireler Tapınağı'nı ziyaret ettikleri efsanesinden esinlenerek yapılan bu simgesel tapınak yaklaşık iki-üç metre çapında, altı direk üzerine oturtulmuş yuvarlak bir kubbeden oluşmaktaydı. Ortasında bulunan heykelin akıbetinin ne olduğu bilinmemektedir.
İlçenin sembolü olmasının yanı sıra birçok kamu kurum ve kuruluşunun da logo olarak da kullandığı Bakireler Tapınağı bugün Maltepe sahilinin doldurulmasından sonra Tapınak, karaya çıkmış. Şimdi, bir süpermarketin otoparkının ortasında durmaktadır. Anıt bugün Maltepe belediyesinin amblemi olmuştur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
İSTASYONA BAKAN DUVARLARINDA RENKLİ FREKSLER VARDI, MAYOLU KADINLAR FALAN !
YanıtlaSilBakireler tapınağının 1953 yılında yapıldığını yazmışsınız fakat biraz araştırırsanız 1953 yılından önce de orada olduğunu görebilirsiniz. Buradaki fotoğrafa bakarsanız 1947 yılındaki açılışın afişini ve afişteki "Bakireler Tapınağı"nın resmedilmiş halini görebilirsiniz. http://i.hizliresim.com/Pk86R7.jpg Daha detaylı araştırmalar anıtın yapılış tarihini doğru olarak bulabilirsem burada da paylaşmak üzere tekrar bir yorum bırakırım. Genel itibariyle güzel bir yazı fakat daha özenli olmanız gerektiğini düşünüyorum. Tarih kontrol edilmeden paylaşılmaz. İyi akşamlar dilerim
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilArif Atılgan'ın 17 September 2012 tarihli yazısında; "20 Haziran 1939 tarihinde işe başlanır, 2. Dünya Savaşı dolayısıyla zaman zaman sekteye uğrayan çalışmalar 1946 yılında bitirilir. 8 Haziran 1946 tarihinde açılışı yapılan plaja..."
Silşeklinde bir detay paylaşmaktadır. Afiş bir sonraki sezon açılış daveti de olabilir mi bilemiyorum. Güzel İstanbul'umuzu sevgiyle anlamaya çalışan herkese teşekkürler.
Yazıyı http://www.mimdap.org/?p=98350 linkinden detaylı okuyabilirsiniz.
Reklam afişi : http://i.hizliresim.com/Pk86R7.jpg
YanıtlaSilSizi de biraz araştırdım sanırım vefat etmişsiniz, Allah rahmet eylesin..
YanıtlaSilSüreyya Plajı
YanıtlaSil