8 Ocak 2010 Cuma

Nikomedeia antik kentinde Tiyatro kalıntıları, theatre/Kocaeli

Evet oradalar, hemen şehrin altında, kimi üstünde, Nikomedeia Antik Kenti, İzmit, Kocaeli'nde, evet bilimsel çalışma yapılmasını ve insanlara yeni bir uygarlığa kavuşmayı bekliyorlar, ama koca Kocaeli kentinin altındalar ve üstlerinde evler, gecekondular, yollar, kanalizasyonlar, elektrik, su, havagazı hatları geçiyor.                            

                                           NİKOMEDEİA antik tiyatrosu'nun yerinden bugünkü Kocaeli Körfezi'ne (Astakenos Kolpos) bakış.





























Fotoğraflar için Değerli Erkan Kiraz'a teşekkür ederim.

5 yorum:

  1. Taş içine gizlenmiş uygarlıklar. Bizlere analatcak çok şeyleri olmalı!

    YanıtlaSil
  2. Evet oradalar, hemen şehrin altında, kimi üstünde, bilimsel çalışma yapılmasını ve insanlara yeni bir uygarlığa kavuşmayı bekliyorlar, ama koca Kocaeli kentinin altındalar ve üstlerinde evler, gecekondular, yollar, kanalizasyonlar, elektrik, su, havagazı hatları geçiyor.

    YanıtlaSil
  3. İzmit Müze Müdürlüğü envanterinde "bütünlük teşkil etmeyen ve kalan sadece %5 lik kaltıntılar" olarak yazılan taşlar bunlar. Üzerinde "Gecekondu" diye tabir edilenler ise "Osmanlı" nın İzmit'i fethettiğinde kurduğu mahalledir. O mahalleye adını veren Orhan Camisi de İzmit'in tek "Fetih Camisi"dir. Sadece Orhan Camisi değil, daha pek çok tescilli "Taşınmaz Kültür Varlığı" tabelası taşıyan tarihi evler de sözüm ona "Dev Antik Tiyatro" diye Kocaeli halkını kandırmaktan başka, safsatadan öteye geçmeyen söylemlerde "gecekondu" "işgalci" v.s. diye adlandırılıyor.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Mustafa Bey siz, arkeolog veya sanat tarihçi veya mimar, heykelci misiniz? ANTİK TİYATRO alanıyla ilgili duyarlılığınız ÇOK ENTERESAN. Siz de bilimsel araştırmalara safsata ve ucube diyenlerden misiniz?

    YanıtlaSil