14 Ocak 2010 Perşembe

Tavşan Adası/Neandros (Prinkipo adalarından)

Heybeli'den (Antik Chalki) Büyükada (Antik Prinkipo) ve arkada görülen Samanlıdağ'ına (Antik Arganthonion) doğru Tavşanada'sının(Antik Neandros) bir fotografı:






Tavşan Adası ya da Neandros Adası denilen ada. Büyükada'nın 2 km kadar güneyinde, eni boyu 90 m olan, ağaçsız, çıplak bir küçük ada; Neandros'un elverişli bir plajı yoktur. Bizans zamanında taşocağı olarak kullanılmıştır. Adada bir adet manastır harabesi görülebilir. Profesör Dr. Erendiz ÖZBAYOĞLU ; 18. Araştırma Sonuçları Toplantısı'nda Prinkipo Adalarında yaptığı araştırmalarının sonuncusunda Antik Neandros'a değiniyor ve şunları belirtiyor.
Yüzey araştırması yaptığımız son ada, Büyükada'nın güneyindeki Tavşan Adası'dır. Bu küçücük adada da bir dini yapı olduğu Manuel Komnenos'un buyruğundan anlaşıldığı gibi, kaynaklarda Aziz İgnatios'un burada bir dini yapı yaptırdığı da kaydedilir. (Paphlagonia'lı Niketas, PG 105, c. 496) Araştırmamız sırasında saptadığımız dini yapı oldukça oldukça iyi durumdadır; defne, zeytin ve incir ağaçlarının hemen yanında yaklaşık 20 metrekarelik tuğla yapının tavanına tuğla bir haç işlenmiştir. Adada, keçileri ve köpekleriyle birlikte bir münzevi yaşamaktadır.
Neandr ismi de Anadolu'daki birçok yer isminde olduğu gibi ADRA, ODRA'lı isimleri çağrıştıran Ana tanrıça ve erkeğini anımsatmakta.(Na -ADRA)
Tavşan Adası/NEANDROS, Aziz İgnatios'un yaptırdığı dini yapının içi
Tavşan Adası/NEANDROS Aziz İgnatios'un yaptırdığı dini yapı
Tavşan Adası/Neandros dini yapının tavanındaki tuğla örgü haç
Tavşan Adası/NEANDROS, dini yapının içi (Y. Mimar Ş. Yüksel)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder