12 Nisan 2009 Pazar

Myrina antik kenti /Kalabaksaray, Aliağa, Güzelhisar Çayı/Pythikos




MYRİNA Antik kenti:(Kalabaksaray)
İzmir -Çanakkale yolu üzerinde kuzeye giderken Aliağa'yı geçtikten sonra Güzelhisar çayı(Kocaçay, Antikçağdaki adı Pythikos/Titnaios çayı)üzerindeki bir köprüyü aşacaksınız. Hemen  orada sola,batıya,deniz yönüne bakınız; küçük bir tepe ve onun amacında bir duvar parçası göreceksiniz. Duvar, MYRİNA antik kentinin Bizans çağındaki surlarından bir kalıntıdır. Ana yoldan,köprünün birkaç metre ilerisine doğru bir toprak yolla gidilebilir. Tepenin adı Birki/Beriki tepe.Oraya varınca , bunun kuzeybatısında denize çok sokulmuş bir tepe daha bulunduğunu göreceksiniz; onun adı Öteki tepe'dir.
MYRİNA Kenti bu iki tepeye ve onun yamaçlarına yayılmış zamanında.
Nekropol (Kent mezarlığı)ise Birki Tepe'nin kuzey eteğine ve karşısındaki tepeciğe dağılmıştır. Bir Aiol kentidir, yakınındaki AİGAİ,GRYNEİON,KYME,ELAİA,PİTANE gibi.
Bilge UMAR'a göre adı Luvi dilinde MA(URA)UNA ögelerinden oluşmuş Yüce '(MA)
Ana tanrıça kenti, yerleşimi anlamına gelmekte.Bazı kitaplarda belgelerde buraya Kalabaksaray veya Kalabakhisar da denmekte.
Çandarlı körfezi'nin son koyunda iki tepe üzerindaki  kentte ilk araştırmayı 1874 yılında Baltazzi yapmıştır. Buradan çıkan zengin küçük buluntular elde edilmiş. Hepsi Bergama,İzmir hatta İstanbul arkeoloji müzelerinde de sergilenmekte.
Tüm kıyı kentlerinin başına gelen yağmadan MYRİNA 'da nasibini almıştır, liman kalıntılarından, izlerden ve yüzeydeki  keramiklerden başka görünürde pek birşey görünmemekte.
Ancak tıpkı yakındaki KYME'de olduğu gibi kapsamlı bir kazı ile kentin bazı bölümlerinin ortaya çıkacağı ortada. Defineci teröründen ve yağmadan nasibini almış MYRİNA. Ayrıca Myrina ve çevresinde manzara bir harika,herkese öneriyorum. Güzelhisar çayı köprüsünde tüm otobüslerin durduğu kaliteli bir dinlenme tesisi var.Orda konaklayarak karnınızı doyurma ve çay, kahve içme imkânı bulunmakta. Sonra çevreyi  ve Myrina'nın bulunduğu alanı gezebilirsiniz. Ayrıca biraz ilerde Çaltıdere var. Orası da çok ilginç kıyı oluşumları ve tarihi kalıntıları barındıran bir küçük yazlık yerleşim.
Çaltıdere Balıkçıl Kuşların tercih ettiği küçük bir kuş cenneti, Strabon'un sözünü ettiği AKHAİON LİMEN burası olmalı.Ayrıca içerlerde Aliağa'ya bağlı Uzunhasanlar köyünde de TİSNA antik yerleşiminin kalıntıları var.
Kaynaklar:
Aiolis:Prof.Dr.Bilge UMAR-Ak yay.1980,İnkilap yay2001
Anadolu Uygarlıkları:Prof.Dr.Ekrem AKURGAL Net yay.
Çandarlı:Eyüp ERİŞ Çandarlı belediyesi yay.
Anadolu'nun tarihsel coğrafyası-Prof.Dr.Veli SEVİN
Eskiçağ'da Ege:George BEAN-Arion yay.
Anadolunun tarihi coğrafyası-W.RAMSAY-MEB yay.
Antik Anadolu Coğrafyası-Strabon-Arkeoloji ve sanat yayınları
Aiolis'te bir dağ kenti Aigai-Şükrü Tül-Ege yay.
Anadolu'da Romalılar-Batı Anadolu Kent Devletleri-David MAGİE-Çeviri :N.BAŞGELEN,Ö.ÇAPAR Ark ve Snt.yay. k ve snt.yay.
Batı Anadolu Bölgesinde Kültür Gelişmesinin ana hatları-Dr.Reınhard STEWİG Çev.Ruhi TURFAN,M.Şevki YAZMAN 
Genel Nümizmatik Sözlüğü-Ahmet Semih TULAY Arkeoloji ve sanat yay.
Türkiye'nin Antik Meskukatına Dair Bibliografya-E.BOSCH Türk Tarih Kurumu Yay.1949
İlk fotoğraflarda; Solda Myrina antik Kentinin bulunduğu berikitepe, Yund dağlarından Kınık yakınlarındaki antik Aspordene ve Kybele tapınağının bulunduğu tepenin dibinden doğan, antikçağdaki adıyla Pythikos/ Titnaios olarak anılan, Aigai antik kentinin yanından kıvrılarak, Myrina yanından; Çandarlı Körfezine (Antik Elaiaitikos Körfezi) dökülen GÜZELHİSAR Çayı  (KOCAÇAY)MYRİNA Fotograflarını 2007 yılındaki (tek başına) gezi ve araştırmalarımda çekmiştim.



































Myrina'da kaçak kazıcıların açtığı bir çukur;

































2 yorum:

  1. Çok sevdiğim bu topraklara ait güzel yazınız ve harika fotoğraflarınız için teşekkür ederim.
    Cem Bediz

    YanıtlaSil
  2. Thank's, Olive Tree Guitar Ensemble,
    Teşekkür ederim Sayın Cem Bediz

    YanıtlaSil