19 Mart 2009 Perşembe

Bursa/Miletopolis Antik kenti/Melde Bayırı-1









Prof.Dr. Bilge UMAR Miletopolis ismiyle ilgili şu tesbiti yapmakta.."Miletopolis ismi Luvi dilinden gelmiş ve Hellen diline uydurulmuştur. Melde bayırı ismi de bu gerçeği göstermektedir. Kentin adına bakılarak, Miletoslularca kurulmuş olduğu var sayılıyor. Oysa yörede İÖ.1.Binyılda bir MİLADA halkının yaşadığını bilmekteyiz.; bunların kentinin adı,geç dönemde, Miletopolis olmuştur. Halbuki kentin MİLETOS ile hiçbir ilgisi yoktu.Ve halk adı MİLADA adı MİLETO 'ya dönmüştü. MİLAVANDA/MİLADA adı hitit belgelerinde böyle geçer ki Luvi dilinde "MİLA'LI" Anatanrıça tapınağına giden yolu olan anlamına gelmektedir. "Miletopolis bir MYSİA bölgesi kentidir tıpkı BERGAMAve KYZİKOS gibi. Miletopolis yakınlarındaki APOLYOND gölü o çağlarda Miletopolise kadar uzanıyordu. Yani MİLETOPOLİS de bir göl kıyısındaydı.
Miletopolis'in kuruluşu ile ilgili bilgiler çok sınırlıdır. Burada küçük çapta bir kurtarma kazısı yapılmış, ortaya çıkan mimari parçalar ile tunç bir Apollon heykeli, Bursa Arkeoloji Müzesine götürülmüştür.
M.Ö.I.yüzyılda burada Milada isimli bir topluluk yaşıyordu. Miletopolis'in tarihte ilk kez ismi M.Ö.100de duyulmuştur. M.Ö.85'de Romalı komutan Caius Flavius Fimbria, Pontus devleti kralı Mithradates'i Rhyndakos çayı (Mustafakemalpaşa çayı) kıyısında yenmiştir.
M.Ö.400den sonra adına sikke bastırmış, M.S.300de Kyzikos başpiskoposluğuna bağlı bir piskoposluk merkezi olmuştur. Buradaki kalıntılara 1975 yılında Bursa İzmir karayolunun o yöreden geçen bölümünün kazı çalışmaları yürütülürken , Hadrianus döneminde yapılmış bir tapınağın kalıntılarının meydana çıkmasıyla ulaşılmış ve hemen Bursa müzesi arkeologlarınca orada arkeolojik kazıya girişilmişti.
Günümüze , Ortaçağ sur kalıntıları, Roma çağına ait mimari parçalar ve keramikler ve işlenmiş taşlar ve çok önemli mezar stelleri ele geçmiştir. Miletopolis antik kentinde çok ciddi bir arkeolojik yüzey araştırması ve kazı ile çok önemli buluntulara ulaşılacağı ortadadır.
Kaynaklar:
Miletopolis kökenli (figürlü) mezar stelleri ve adak levhaları-Mustafa ŞAHİN-TTKyay,
Mysia-Bilge UMAR-İnkilab yay.
İşte MİLETOPOLİS kalıntılarının melde bayırında 70li yıllarda çekilmiş üç fotoğrafı.İşlenmiş mimari ögelerden burada çok önemli bir antik kentin olduğunu anlayabiliriz.






1 yorum: