26 Eylül 2012 Çarşamba
23 Eylül 2012 Pazar
Smyrna Kızılçullu Su Kemerleri -İzmir
Antik kentin su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilen su iletim hatlarından ikisinin kalıntıları günümüzde de görülebilmekte. Birincisi Antik Smyrna'ya doğudan su ileten ve bugün Karapınar su yolu olarak bilinen su iletim hattının Yeşildere Çayı ve Yolu üzerinden geçen su kemeri onarım görmüş haliyle korunmuş. Bu su kemerinin mevcut malzeme ve işçiliği Geç Roma dönemine tarihlenmekte.
İkincisi ise bugün Osmanağa su yolu olarak bilinen su iletim hattına ait Kızılçullu su kemeridir. Yeşildere Yolu ile Üçyol ve Yağhanelerden gelen yolun Şirinyer'e döndüğü bir noktada yer alır. Bu su kemeri Weber tarafından Geç Antikçağ'a tarihlendirilmişti.
Bir başka su kemeri de Kızılçullu su kemerinin hemen güneyinde bulunan Vezir Suyu olarak bilinen su iletim hattına ait su kemeri. Su kemerinin 1674'de Vezir Fazıl Ahmet Paşa tarafından inşa ettirildiği ileri sürülmekte.
İzmir Kent Kültürü Dergisi'nin 2002 yılı sayısında Ali Zafer Çakmakçı ve Gülşen Erdem, Antik İzmir'den kalan İzler isimli makalelerinde Su Kemerlerine şöyle değinmişler;
Kadifekale ve eteğindeki su ihtiyacı, doğudan gelen iki Su Kemeri ile sağlanmaktadır. Bunlardan biri, bugün Yeşildere Yolu üzerinde bulunan ve başarılı bir uygulamayla arasından trafik geçişi sağlanan Su kemeri, diğeri de 3 katlı kemerlere sehip olan ve Şirinyer kavşağında bulunan KIZILÇULLU SU KEMERLERİ'dir.
21 Eylül 2012 Cuma
Selge/Zerk ve Köprülü Kanyon
SELGE (Zerk) Antik kenti bir Aztek, İnka veya Maya Uygarlığını da andıran çevresi ve yapılarıyla, Köprülü Kanyonuyla çok ilginç bir Antik Pisidia yerleşimi..
Güney sınırı boyunca batıya doğru gidildiğinde karşılaşılan SELGE/ZERK/ALTINKAYA bölgenin en önemli kentlerinden. Strabon'un Geographika'sına göre Pisidia'daki en dikkate değer insanların yaşadığı kent önce Kalkhas tarafından kurulmuş, daha sonra Lakedaimonia'lılarca kolonize edilmişti. İö.5.yy.sonlarından beri sikke basan kentin adları ESTLEGİİYS/STLEGEİYS olarak görülmekte. Sapa ve dağlık bir yerde oluşu yüzünden günümüze oldukça etkileyici kalıntıları kalmış olan Selge Kenti, uzunluğu 3-4 km.yi bulan surlarla kuşatılmıştı. Bu korunmalı alanın içindeki, çoğu Roma dönemine ilişkin en ilginç kalıntılar arasında Tiyatro, stadion, agora, stoa, gymnasionlar, tapınaklar ve nekropol başta gelmekte..
Selge ile Kaynaklardan Seçmeler:
Anadolu'nun Tarihsel Coğrafyası-1-Prof.Dr.Veli SEVİN-Türk Tarih Kurumu Yay..
Pisidya Tarihi-Mehmet ÖZSAİT-İST. Ünivers yay.
Pisidia-Prof.Dr.Bilge UMAR-Akbank yay.
Eskiçağda Güney Kıyılar-George BEAN-Arion yay.
"Inscriptions of Selge"Anadolu Araş.2/1-2 1965, George BEAN
Machatschek,A.- Schwartz,M Bauforschungen in Selge ETAM 9,Wien 1981.
Nolle, J.-F.Schindler, Die Inschriften, Die Inschriften von Selge, IGS 37, Bonn 1991.
20 Eylül 2012 Perşembe
14 Eylül 2012 Cuma
13 Eylül 2012 Perşembe
Halikarnassos Antik Tiyatrosu
Halikarnassos Tiyatrosu Erken Dönem Tiyatrolarına örnek. Sıraların bulunduğu izleyici koyağının tamamı diğer Anadolu'lu örneklerde olduğu gibi yamaç oyularak içine oturtulmuştur. Güneye ve deniz tarafına bakar. Basamakların bulunduğu izleyici koyağı 180 dereceden daha büyük bir açıyla sahne binasından/Skene ayrı yapılmıştır. toplam 46 oturma sıralı. tiyatro yaklaşık 8.300 kişiliktir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)