Pendik’in kuş uçumu 9 km kuzeyinde,yüksekliği 537 metre olan bir dağ. Güneyden bakıldığında konik görünen dağ,kuzey-güney doğrultusunda uzanan bir yükseltinin güneyde son bulan en yüksek noktasında.
Bölgenin en yüksek dağı. Tüm çevreye egemen ve son derece güzel bir manzarası var..
Aetos ismi eski Hellen Dilinde "Kartal" anlamına gelsede "AETOS adı AİTA, AİTOS gibi birçok Anadolu kökeni yer adını çağrıştırmakta...Aigai/Aegaea (Köseler), Aizanoi (Çavdarhisar)gibi...
Zirvedeki manastır kalıntıları ve kuzey doğusunda bulunan Aydos Kalesi oldukça önemli kalıntılar. Bugün bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle iyice yıpranan geçmişi Bizans Dönemine uzanan Kale'den fotoğrafları aşağıda izleyebilirsiniz.
Bizans’ın son döneminde Aetos olarak adlandırılan bu dağın kuzeydoğuya uzanan yamaçlarında, 328 metrelik bir yükselti üzerinde, halk arasında “Keçi Kalesi” de denilen Aydos Kalesi var. Kalenin Bizans döneminde İstanbul-İzmit arasındaki tarihsel kıyı yolu dışında, Üsküdar-Samandıra-Mollafenari-İzmit yolunun uzunca bir alanını gözlemek için tahkim edildiği anlaşılmıştır.
Taş ve kireç harcı kullanılan kale, en geniş yeri 50 metre civarında ve uzunluğu 120 metreyi bulan bir eliptik biçiminde. Kale içinde 7.5 metre genişliğe ve 12 metre uzunluğa sahip bir de büyükçe sarnıç var.
Bölge tam anlamıyla bir tarihsel coğrafya hazinesi, ancak 2010 kültür başkentinde bile
uygarlık miraslarımız maalesef mezbele görünümünde...
Kale fotoğrafları için Bora Arasan'a (dogudanbatıya.com) teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder