6 Ekim 2010 Çarşamba
Adramytteion/Ören-Çoruk, Antik Okuf Köprüsü
Bir tarafında Madra Dağı (Pindasos) bir tarafında da Kaz dağı (Antik İda) ile çevrilen Adramytteion antik kenti/Burhaniye/Ören yakınında çok önemli eski çağ kalıntıları barındıran Çoruk Köyü mezarlığı yakınında yer alan ve Roma ve geç dönem özellikleri gösteren , oldukça sağlam durumda, düzgün taş işçiliği bulunan ama bakım ve ilgi isteyen 3 kemerli OKUF KÖPRÜSÜ bölgenin ve Edremit Körfezi ve Antik Thebe Ovasının en önemli tarihsel kalıntılarındandır. 2005 yılında digital olmayan Canon'umla çektiğim fotoğrafları yüklüyorum, gördükleriniz tamamen belge niteliğinde fotograflardır. Okuf Köprüsün'de dikkatimi çeken en önemli şey çevresindeki eskiçağ malzemesinin de yoğunluğuydu. Çevresinde sütün gövdeleri ve tanburları, lentolar, arşitravlar, süslü, işlenmiş mimari ögelere rastlanıyor. Çoruk Köyü ve çevresinde bilimsel bir kazı yapılması gerek. Bu bölgedeki örnekler ADRAMYTTEİON yakınında bulunduğu yazıla ve kaynaklarda sözü edilen İOLLA kenti'ne yönelmemizi sağlıyor. Köprü üzerindeki tarihsel yol da dikkat çekici, zemin ise özelllikle Roma, Bizans dönemi keramik kırıkları ile dolu.
Okuf Köprüsü ve çevresi Çoruk ile ilgili Kaynaklar:
Tarihin Işığında Burhaniye: Prof.Dr. Engin Beksaç-Şule Nurengin Beksaç Balıkesir Valililği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Prof. Dr. Engin Beksaç'ın Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran, Edremit çevresinde yaptığı tüm yüzey araştırma raporları ve Kültür Bakanlığı Araştırma Sonuçları Toplantı makaleleri.
Körfezdeki Işık Burhaniye: Celal Tuna, Burhaniye BelediyesiKültür Yayını-9
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder