Antik Liman: Kaynaklara göre kentin iki limanı olup, bunlardan biri askeri amaçlarla kullanılmaktaydı. Bazı ilk Çağ yazarları ve Adramytteion hakkında bilgi veren eserler kentin kuruluşunu Lidyalılara dayandırmaktadır.
Antik yazarlardan Strabon, kentin, Lidya Krallığı döneminde kurulduğunu söyler (Strabon C 614). Adramytteion’un Misya (Mysıa) Bölgesi’nde olduğunu ve kıyısında bulunduğu körfeze adını verdiğini, verimli Thebe Ovası’nı (şimdiki Edremit Ovası) etkisi altına aldığı belirtilmekte (Strabon, C 607); Yurttaşımız Amasyalı coğrafyacı Strabon (MÖ 64-MS 23), Adramytteion halkının Lelegler‘den oluştuğunu söyledikten sonra, kendi adıyla anılan körfezde olduğunu yineleyerek, liman ve donanma merkezi olarak güçlü olan kent, aynı zamanda Kaz Dağı’ndan (İda Dağı) sağladığı kereste ile kazanç sağladığını, bir dalgakıran ve derinleştirilerek hazırlanmış çift limanı olduğunu anlatır . Edebi kaynaklar ve ele geçen kente ait sikkeler de onun söylediklerini doğrulamaktadır. Adramytteion’nun bölgenin en önemli kenti olduğu; Troya’dan Bergama’ya giden yol üzerinde yer aldığı ve bölgenin tek gerçek limanına sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Ama günümüzde bir liman kalıntısı görülebilmektedir. Özellikle su yükselkliği azaldığında liman kalıntıları belirginleşmektedir. Antik Limanın yerini, Bergaz tepe'yi İDA dağı yönünden kıyıda yürüdüğümüzde hemen sağ tarafta görebiliriz. Liman ve çevresi oldukça sığlıktır.
Önemli bir limanı ve deniz üssü olduğu bilinen ADRAMYTTEİON Kenti'nin liman kalıntılarına günümüzde de rastlanmakta olup, BERGAZ TEPE olarak bilinen kayaç yükselti önündeki dolmuş koy ve bu koyun batısına gelen alanlarda bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu kesimdeki kumsalın önünde halen bazı liman ile ilintili olabilecek izlere rastlanması da bu durumu kanıtlamaktadır. BERGAZ TEPE önemli bir sit alanı olarak ön plana çıkarken, çevresinde bulunan keramik verilerinin bolluğuyla da dikkati çekmiştir. Bu kesimde rastlanan keramik buluntuları Ören üzerinde bulunanların en erkenleri olarak dikkati çekerken, kayalık oluşumuyla anılan en erken yerleşme aşamasına da işaret eder gibidir.
KAYNAK: Tarihin ışığında Burhaniye, Burhaniye'nin Tarihçesi ve kültür mirası, Prof. Dr. ENGİN BEKSAÇ- ŞULE NURENGİN BEKSAÇ, M.A-Trakya Üniversitesi-Balıkesir Valiliği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nce hazırlanmış , Balıkesir İl Özel İdaresi'nce bastırılmıştır.
Balıkesir ili Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Havran ilçelerinde Pre- Ve Protohistorik Yerleşmeler Yüzey Araştırması 1999, 18. Araştırma Sonuçları Toplantısı. Ankara 2001, S113,122, Adramytteion ve Adramytteion kazısı, Burhaniye, 2001-Prof. Dr. ENGİN BEKSAÇ
Körfezdeki ışık Burhaniye: CELAL TUNA-Burhaniye Belediyesi Kültür Yayını.
Tarihinde Edremit Şehri:T.H BALCIOĞLU-1937
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder