6 Nisan 2009 Pazartesi
Teuthrania/Kalargatepe
Teuthrania/Kalargatepe
Bergama yolu üzerinde görkemli bir tepecik görürsünüz,Kalargatepe'de antik Teuthrania akropolü hemen dikkati çeker.
İzmir, Bergama yolunda, Kaikos'un (Bakırçay) üzerindeki köprünün 3 km. batısında, 150 m. yüksekliğindeki Kalarga Tepesi yamaçlarında.
Teuhtrania ismi Hellen dilinde Teuthras Yurdu anlamında.Prof.Bilge Umar,Hellenleşme döneminde adet olduğu gibi yörenin çok eski çağlarındaki kralı diye bir destan kişisi uydurulup adına da Teuthrania denilmiştir diyerek bu ismin Ana Tanrıçanın erkeği olabileceğini sözlerine eklemekte.Bununla beraber Teuthras'ın destan çağında Mysia kralı olduğu da iddia edilmekte.Homeros'un İliada'sında da Teuthras'ın Diomedes'in öldürdüğü bir Anadolu savaşçısının babası olduğu da yazılı.Yunan Mitolojisine göre Hektor ile Ares'in öldürdüğü Akhaios isimli bir savaşçının ismi de Teuthras.
Teuthrania'nın kuruluşu ve tarihi de oldukça karanlık.Xenephon, bu kentin ismine birkaç kez değinmesine karşılık yine de karanlık noktalar aydınlığa kavuşamuś degil.Tarihi belgelere göre, M.Ö.399da Spartalılar'ın Batı Anadolu'ya gönderdiği ordunun komutanı Thibron, Pergamon, Halisarna ve Teuthrania kentleri karşı koymadan teslim olmuşlar.
Heredotos, Teuthrania'yı körfezi alüvyonlarla dolmuş bir ova olarak göstermiş.
Teuthrania antik kentinde yeterince yüzey araştırması ve kazı yapılmamış.Belki de bunun nedeni kentin 150 m. yüksekliğinde, çalılarla kaplı dik bir yamaçta oluşundan kaynaklanmıś.Bununla beraber gerçek Teuthrania'nın ovada alüvyonlar altında kaldığı, bugünkü yerin de herhangi bir tehlike karşısında Teuthrania'lıların kaçtıkları savunma yeri olduğu da düşünülmekte.Bugün Teuhtrania'da duvar ve temel izleri dışında pek az mimari parça bulunmakta.
Kaynaklar:
Anadolunun tarihi coğrafyası-Veli SEVİN -TTK yay.
MYSİA-Bilge UMAR-İnkilab yay,
Çandarlı-Eyüp ERİŞ-Çandarlı Bel.YAY.
Geçmişten günümüze Dikili-Mysia-Atarneus-İbrahim MUTİ-Ege basım-2005
Not:TEUTHRANİA Fotoğraflarının özellikle siyah beyaz olanları belge niteliğindedir ve eskidir. Dolayısıyla digital öncesi döneme aittirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder