1 Haziran 2010 Salı
Gambreion/Poyracık, Kınık ve çevresi-İzmir
Bergama kuzeydoğusunda kalan Gambreion antik kentiyle ilgili tüm yazı belge ve araştırmaları bundan sonra da sizlerle paylaşacağım.
Gambreion tarihi çok önemli..Değerli Seher Özkan'ın 1991 baskılı kitabı "GAMBREİON" dışında önemli bilgileri Değerli araştırmacı, Eğitimci Gürcan İMERT'den almıştım.. Kendisinin de gerek Gambreion gerekse yakın çevresiyle ilgili önemli inceleme, gözlem, arşiv ve çalışmaları var..Uzunca bir süre bekledim, ama bu başlığı açtım sonunda. Öncelikle Gürcan İMERT fotoğrafları 2006 yılında bana göndermişti, kendisine araştırmalarını, fotoğraflarını paylaştığı için çok teşekkür ederim.
Gambreion'la ilgili Karadere'de AİGAİ'den geçen ve MYRİNA'ya dökülen antik PYTHİKOS/TİTNAİOS/ GÜZELHİSAR çayının doğduğu Antik ASPORDENE'deki (1084m.) Yunda dağlarının en yüksek tepesinde bulunan NEMRUT KALE/KYBELE tapınağı da yakinda..Bergama eski kazı başkanı Prof.Dr. Wolphang Radt oraya çıktığını ifade ediyor..
Bilge Umar Türkiye'deki tarihsel adlar kitabında diyor ki; Gambreion sözcük kökeni olarak gambros’tan gelmektedir.Gambros kök olarak damat-eion ise yeri eki anlamını taşımaktadır.
Xenophon açıklamasını Helenceye dayandırmaktadır.Şu bir gerçektir ki Xenophon’un anlattığı dönemde (M.Ö.400) burası Helenleşmemişti.Bu adın gerçekte Helen kökenli olmadığını Bürchner de vurgulamıştır.Gambreion kentini Plinius Cambre olak vurgular.Aslı belkide Luvi dilinden Kandra yani Kand (a)-(u)ra,Yüce Kanda idi.Bu kentin yanında Sondaina yani (Gandeina)kenti bulunduğu söylenir.Gambreion’un ilk araştırılması 1887 yılında Arkeolog A. Conze tarafından yüzeysel olarak yapılmıştır. Gambreion’un şehir sınırları düşünülenin aksine çok geniş bir alana yayılmıştır.eski yazıtlardan anlaşıldığı üzere Gambreion’da Thesmophorion ve Lokhia artemis adına kurulan iki tapınak vardır.
Gambreion'un bugünkü yeri hakkındaki ilk açıklamayı yalnız Ramsay yapmıştır.Ramsay Anadolu'nun Tarihsel Coğrafyası'nda Gambreion'u Bergama ile Germe arasında bulunan Kınık mevkiinde gösterir.