Her taraf mandalin bahçesi..İstanbul'da yediğimiz mandalinlerin bir kısmı Teos'tan geliyor..Antik liman, dalgakıran Teos'un en etkileyici kalıntılarından..Roma döneminden kalma tekne bağlama delikleri hala duruyor..Küçük tiyatro dediğimiz müzik dinleme yapısı Odeon bilimsel kazılarla sapasağlam çıkarıldı..Tiyatro yapısı, tonozlu yapıları ve sahne(Skene) ile etkileyici yine de..Ancak tiyatronun basamakları sonra Sığacık Kalesinin yapımında kullanılmak üzere götürülmüş.
Aşağıda yıllar öncesinde çekilmiş digital öncesi belge niteliğinde TEOS fotoğraflarını görüyorsunuz....
31 Mayıs 2009 Pazar
28 Mayıs 2009 Perşembe
22 Mayıs 2009 Cuma
Saittai antik Kenti/Demirci-İçikler Köyü
Demirci yakınlarında Borlu ilçesine bağlı İçikler köyünde SİDASKALE/SAİTTAİ antik kentinin kalıntıları var.Borlu'ya Salihli Demirci yolundan gidilir. Orada (Borlu'da)Demirci yolunu bırakıp sağa, doğuya, kasabanın içine giriniz ve kasabadan geçip 16km. ilerleyiniz.İçikler köyüne varırsanız,sağa sapınca,yine az sonra,Saittai kalıntıları alanının tam ortasına gelen düzlüğe çıkarsınız.
Kentin adı luvi dilinde tıpkı Edremit ve körfezi yakınlarındaki Kaz/İda dağının ismine benzer bir kökten gelmiş görünüyor.Adın öz biçimi Saida olmalıdır, bu ad Luvi(Hitit çağdaşı) dilinde SVA-İDA ögelerinden oluşur ve güzel/kutlu-orman demektir. Zaten ilkçağlardan beri SAİTTAİ antik kentine halk SİDASKALE demektedir.
Antik kentin kalıntıları oldukça yoğundur. Bilimsel , arkeolojik kazı yapıldığında antik SAİTTAİ'nin güçlü bir şekilde ayağa kalkacağından kuşku yoktur.
Sidaskale/Saittai'nin ortasından bir dere geçmekte ortalığa saçılmış durumda bir çok Roma dönemi kalıntısı görülmektedir.Özellikle antik stadeion kalıntısı oldukça sağlam durumdadır.Tüm ülkemizde olduğu gibi kaçak kazılarla güney nekropolisinin bulunduğu alçak tepede bazı mezarlar açılmış ve define aradığını zannedenler tarafından tahrip edilmiştir.
Sidaskale'ye ben onbeş sene kadar önce gidebilmiştim, o zamanlardan kalan çok eski birkaç fotoğraf var elimde, onları biraz düzelterek sitemize yükleyebilirim ilerde,
SİDASKALE/SAİTTAİ antik kentiyle ilgili kaynaklar:
Anadolu'nun Tarihi Coğrafyası1-Prof.Dr.Veli SEVİN Türk Tarih Kurumu Yayınları
LYDİA-Prof.Dr.Bilge UMAR-İnkilap yayınları
Anadolu'nun Tarihsel Coğrafyası-W.RAMSAY,Çeviri:Mihri Pektaş MEB yayınları
Saittai Antik kentinden fotoğraflar;
http://site.mynet.com/iciklerkasabasi/sidas.htm
17 Mayıs 2009 Pazar
TÜRKAN SAYLAN'ı kaybettik.
Türkan Saylan'ı Kaybettik, kendisi çok şey öğretti, gösterdi, anlattı,
insan olmayı, paylaşmayı, çağdaş yaşamı, çok üzgünüm..Çok sevdiği
ülkesinin çocuklarında, gençlerinde ve yol arkadaşlarının yüreğinde
hayalleri, düşünceleri, ilke ve değerleri ile yaşamaya devam edecektir
insan olmayı, paylaşmayı, çağdaş yaşamı, çok üzgünüm..Çok sevdiği
ülkesinin çocuklarında, gençlerinde ve yol arkadaşlarının yüreğinde
hayalleri, düşünceleri, ilke ve değerleri ile yaşamaya devam edecektir
Aigai Antik Kenti,Nemrut Kale, Köseler Köyü-2
AİGAİ/AEGAE; Bu görkemli Aiol kenti ile ilgili ilk bölümde bilgi vermeye çalışmıştım...Şimdi sizleri 2006 yılında Ocak ayında Akadeğilmi grubundan Değerli Arkadaşım Caner Karavit ile birlikte çektiğimiz fotoğrafları izlemeye çağırıyorum.. Aigai ile ilgili Kazı kurulu Başkanı Sayın Prof.Dr. Ersin Doğer ve değerli ekibinin hazırladığı bir site var, o sitede kazı, araştırma, kazı ekibi ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz..
http://www.aigai.net/
http://www.aigai.net/